Het belang van cultuur

Zorginstelling Domus Valuas biedt op 31 locaties in Nederland luxe appartementen aan, waar bewoners een zelfstandig leven kunnen leiden en tegelijkertijd kunnen rekenen op 24-uurszorg. Het integreren van cultuur en natuur in de leefomgeving van de bewoners is van onschatbare waarde en heeft een centrale rol in het beleid van Domus Valuas.

Cultuur is dus diep verweven met de visie van Domus Valuas. Veel bewoners brachten in hun actieve leven regelmatig tijd door in de natuur en waren trouwe bezoekers van musea, concertgebouwen en andere culturele instellingen. Om deze passies te blijven koesteren, biedt Domus Valuas naast aandacht voor de natuur ook een gevarieerd aanbod aan culturele activiteiten, zoals kunst- en muziekbeleving. In 2019 startte Domus Valuas (destijds Domus Magnus) een samenwerking met Business Art Service en sindsdien maken ze gebruik van de kunstverhuurmodule.

Projecten op maat

Moniek van Velthoven, coördinator welzijn in Den Bosch, toont haar waardering voor de diensten van Business Art Service, en benadrukt hun tevredenheid over het op maat gemaakte aanbod dat speciaal is ontwikkeld voor Domus Valuas Den Bosch. Ongeveer twee jaar geleden kwam zij op het idee om bewoners te betrekken bij de jaarlijkse kunstwissel en er een activiteit van te maken. Business Art Service verwelkomde dit initiatief, en organiseerde een interactief evenement waarbij de art consultant samen met de bewoners een voorselectie maakt voor de nieuwe collectie.

Zoveel mensen, zoveel wensen: de diverse smaken en voorkeuren van de verschillende bewoners worden weerspiegeld in een gevarieerde kunstcollectie. Ook wordt er rekening gehouden met de omgeving waarin het werk komt te hangen, zodat er een goede balans ontstaat tussen de ruimte, de kleuren en de kunstwerken.

Varietas delectat: afwisseling doet deugd

Dit project bevalt zo goed, dat er inmiddels behoefte is ontstaan om twee keer per jaar een kunstwissel uit te voeren. Nieuwe kunstwerken inspireren de bewoners, en voor sommigen is een wandeling door de gangen hun enige uitstapje van de dag. Het is dus van groot belang om hen regelmatig te blijven verrassen met boeiende kunst.

De synergie van cultuur en natuur binnen Domus Valuas creëert een omgeving die bewoners aanspreekt en inspireert. Kunst is niet alleen een visuele ervaring, het wekt ook verwondering en nodigt uit tot reflectie. Hierdoor kunnen bewoners via de kunstwerken even contact maken met een andere wereld. Moniek van Velthoven vat het krachtig samen: “Kunst verhoogt niet alleen de esthetische waarde van onze organisatie, maar is ook een verrijking voor de kwaliteit van leven van onze bewoners.”

IMG 3883 IMG 3885 v2 IMG 3888 2 v2