Business Art Service is trots op haar collectie en de kunstenaars die zij vertegenwoordigt. Het is een toonaangevende collectie welke met veel zorg en liefde is samengesteld. Sommige kunstwerken zijn extra bijzonder, omdat ze technisch goed gemaakt zijn, een bijzonder verhaal vertellen of juist al heel lang onderdeel van de collectie zijn.

Het werk van Yves Velter vind ik gewoonweg fascinerend. Het is een mix van sobere én mysterieuze taferelen en composities. Elk schilderij roept een vraag op. Hij verbeeldt de zielenroerselen van je innerlijke zijn en ziel. De figuren lijken altijd in gedachten verzonken, vertelt Lut Vanden Eede, Art Consultant bij Business Art Service.

Yves Velter yves velter 5044710 Yves Velter yves velter 5052571 500 500 75 Yves Velter yves velter 5052573 1600 0 75 Yves Velter yves velter 5052577 500 500 75

Mensen

Het eerste dat opvalt in het werk van Yves zijn de mensen. Ze komen in bijna elke voorstelling van Velter voor. De personages in zijn werk lijken vertrouwde figuren, maar toch zijn ze niet geheel te plaatsen. Ze hebben context, weinig achtergrond, geen duiding van plaats en tijd: het gaat vaak om de mens in een kritieke situatie. Mensen spelen in mijn werk een belangrijke rol. Elk mens is een wereld op zich. Dat vind ik interessant. Wat zit daar achter? Mensen houden hun werkelijke gevoelens en emoties vaak verborgen. Ik zoek naar een beeldtaal, een code om ze toch te laten zien. Zo moet de toeschouwer de rode bolletjes en de ragfijne naaldjes ook zien als zichtbare codes voor onzichtbare gevoelens of emoties.

Lut Vanden Eede: Het werk van Yves Velter brengt steeds een discussie teweeg, het laat niemand onberoerd. Het zijn werken met ruimte voor interpretatie. Dat vind ik zo mooi. Bedrijven die de kunst van Velter uitkiezen schuwen de discussie niet, en dat kan voor verrassende - al dan niet diepgaande - gesprekken zorgen. Ieder heeft zijn eigen kijk, zijn eigen beleving.

Alle figuren in Yves werk zijn onherkenbaar anoniem. Het zijn allemaal bestaande personen, omdat ik mij dan beter kan inleven in hun leefwereld. Maar ik heb niet de noodzaak om over de persoon zelf iets te vertellen. Alleen over hun fascinatie, hun verlangens, hun probleem of hun onmacht. Aldus Yves. Het lijken silhouetten, zonder neus of mond en kijken gecodeerd. Hun ogen of gehele gezicht bevat een materiaal met een symbolische waarde. Soms zijn het stukken tekst uit brieven die zijn autistische tante schreef; onleesbare, onbegrijpelijke teksten voor iedereen behalve de auteur, die creëerde haar eigen taal. En dat doet een kunstenaar als Yves ook. Hij creëert zijn eigen beeldcodes. 

Yves Velter yves velter 6003676 1600 0 75 Yves Velter yves velter 6003677 Yves Velter yves velter 6003678 Yves+Velter+ +Compositie+gezichten

Zoekproces

Yves zoekt graag om het zoeken. Het proces is voor hem belangrijker dan het antwoord. Eigenlijk ben ik altijd op zoek naar het antwoord op problemen waar geen antwoord op is. Daarbij gaat het mij meer om de zoektocht dan om het antwoord zelf. Dat is mijn manier om complexe onderwerpen bespreekbaar te maken. De Belgische kunstenaar houdt van onderzoeken. Daarbij gebruikt hij beeld als onderzoeksinstrument. De antwoorden die ik zoek, bestaan niet. Ik zoek naar het beste alternatief. Zo ontstaat een eigen beeldtaal. Een code waarmee ik het onnoembare kan verwoorden of verbeelden. Maar meer dan een benadering is het niet.

Ik vind het heel knap hoe hij geëvolueerd is van ‘wetenschappelijke tekeningen’ naar een figuratieve vormentaal onder de vorm van schilderijen, installaties of sculpturen. Het is een getalenteerd kunstenaar die blijft groeien. Aldus Lut Vanden Eede.