Business Art Service gelooft in het positieve effect van kunst op de gezondheid. Hierin staan wij niet alleen: steeds meer tonen onderzoeken de (meetbare) positieve effecten van kunst aan. In 2012-2013 deed kunstenaar Martijn Engelbregt met het project Beter. De kunst van gezondheid een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen kunst en gezondheid.

In een zoektocht naar de effecten van kunst op onze gezondheid, startte kunstenaar Martijn Engelbregt het onderzoeksproject Beter. De kunst van gezondheid. Dit project bestond uit een onderzoek waarin kunst, wetenschap en gezondheidszorg werden gecombineerd. Het onderzoek vond in 2012-2013 plaats onder ruim 4.500 bezoekers van het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde in Den Haag.

De onderzoeksvraag luidde: heeft kunst een positieve uitwerking op de gezondheid van mensen?

Het onderzoek kan beschouwd worden als een van de eerste wetenschappelijke onderzoeken naar de (meetbare) effecten van kunst op gezondheid. Tegelijkertijd is het onderzoek een ‘speels commentaar’ op en bevestiging van de lastige meetbaarheid van kunst en gezondheid. De publicatie die na afloop over het onderzoek is uitgegeven, kan gezien worden als een onderzoeksverslag, maar ook als een kunstwerk op zich. Een kunstproject waarin onder een brede onderzoeksgroep een dialoog wordt gestart over kunst en gezondheid met als doel een brug te slaan tussen zorg, wetenschap, kunst en maatschappij.

Belangrijk uitgangspunt in het project was het bepalen van een definitie van kunst en niet-kunst, deze laatste in het onderzoek placebo-kunst genoemd. Aan de hand van deze definities vonden er in het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde diverse onderzoeken plaats: variërend van een fysiologisch en neurologisch onderzoek om de lichamelijke reacties op kunst te kunnen meten, tot ervaringsonderzoeken zoals een thuisonderzoek en een kunstroute in het ziekenhuis. En daar kwamen bijzondere resultaten uit! 

Nieuwsgierig naar het hele onderzoek en de uitkomst ervan? Vul je e-mailadres in en download het volledige artikel als PDF.